St. Igantiusgymnasium
Door een tekort aan plaatsen moest het St. Ignatiusgymnasium groeien van 500 naar 750 leerlingen. Na renovatie en uitbreiding van het 50er jaren gemeentelijk monument is de school in oppervlakte verdubbeld, heeft op 8m diepte een gymzaal en voldoet aan ambitieuze duurzaamheidseisen.
De uitbreiding
Na een lange zoektocht bleek de huidige locatie in Amsterdam Zuid de geschikte plek voor de uitbreiding van het St. Ignatius: middenin de stad, pal in de maatschappij. De doelstelling was wel twee keer zoveel vierkante meters realiseren op dezelfde plek. De uitbreiding mocht in de buurt niet te dominant worden, maar ondertussen moest het wel ruimte ademen. Het oude Ignatius was te klein, in slecht staat en een naar binnen gekeerd gebouw met een groot hek eromheen; binnen vond je er rijen van dezelfde kleine hokjes achter dichte deuren.
Kruisbestuiving
Op het St. Ignatius duren lesuren 70 minuten, waarbinnen verschillende werkvormen mogelijk zijn: klassikaal, individueel en in groepen. Vakken zijn hier geen eilandjes meer, maar integraal onderdeel van een cluster. Er moest ruimte gecreëerd worden voor kruisbestuiving en kennisuitwisseling tussen aangrenzende disciplines en voor nieuwe ontwikkelingen. De oplossing zat hem in renovatie, sloop én nieuwbouw.
Ontwerp
Het jaren '50 gebouw, dat halverwege het project een monumentenstatus kreeg, werd uiterst duurzaam gerenoveerd. Het kreeg er een eigenzinnig nieuwbouwbroertje bij: een tweede vleugel, in een eigentijdse interpretatie van de Amsterdamse School stijl, herstelt de symmetrie van het oorspronkelijke schoolgebouw van vóór de oorlog. De naoorlogse ondergrondse bunker is heringericht als fietsenkelder, daarnaast zijn op 8 meter onder de grond een nieuwe gymzaal en een muzieklokaal ontstaan.
Ruimte en openheid
De oude en nieuwe vleugel zijn met elkaar verbonden door een transparante centrale hal, waardoor tussen de vleugels een beschut hof is ontstaan. Binnen zijn de vier onderwijsverdiepingen zorgvuldig afgestemd op het nieuwe leren. De strikte afscheidingen in de oude vleugel maakten plaats voor transparante en flexibele lokalen, studieplekken en docentenkamers. Zowel de gerenoveerde als de nieuwbouwvleugel halen het energiezuinige A-label en ze voldoen beiden aan de uitgangspunten van een Frisse School, een ‘stiefkind' in de standaardregelgeving voor scholen.
Oplevering | 2011 |
Opdrachtgever | Stichting VO Amsterdam Zuid |
Constructeur | Strackee |
Adviseur installaties | Sinis en Galjema |
Bouwkunding aannemer | Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen |